Elintarviketeollisuus-messut

Saunapalvin pelastusoperaatio sai osavoiton – nyt haetaan EU:n nimisuojaa

Uutinen  28.06.2022

Taistelu perinteisten saunapalvituotteiden kohtalosta saavutti menestystä. Saunapalvin valmistus perinteisin keinoin saa jatkua, kun Euroopan komissio asetti pysyvän poikkeuksen liha- ja kalatuotteiden PAH-raja-arvoihin. Seuraavaksi odotetaan päätöstä saunapalvikinkun EU-nimisuojasta.

Vielä pari vuotta sitten perinteisen saunapalvikinkun ja muiden palvilihaherkkujen valmistuksen jatkuminen oli vaakalaudalla. EU tiukensi saunapalvituotteiden PAH-raja-arvoja. Säädöstiukennus ei tullut yllätyksenä. Määräaikaiset poikkeukset olivat voimassa jo vuosia, kun Ruokavirasto yhdessä yritysten kanssa etsi keinoja säätämällä muun muassa tuotteiden valmistuslämpötiloja ja -olosuhteita.

Lopulta keväällä 2020 päädyttiin siihen, että artesaanituotteiden tulevaisuus on turvattava ja perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin.

Poikkeusluvan myöntämisestä on kiittäminen Lihakeskusliiton edunvalvontaa, joka yhteistyössä alan toimijoiden ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n kanssa kampesi suomalaisen ruokakulttuurin artesaanituotteille helpotuksia raja-arvoihin. Seuraavaksi odotetaan EU-komission päätöstä perinteisen saunapalvikinkun EU-nimisuojahakemukseen.

Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja ja Liha ja ruoka -lehden päätoimittaja Mari Hannuksela toimi koko pelastusprosessin vetovastaavana.

‒ Olen itsekin hämmentynyt ja nöyrän kiitollinen. Teimme tämän yhdessä, sillä Lihakeskusliitto on pieni etujärjestö, jossa on suuri määrä pk-yrityksiä ja vanhoja perheyrityksiä. Poikkeuslupaprosessissa oli kyse yritysten eloonjäämisestä.

EU:n nimisuojajärjestelmä tuo tuotteille lisäarvoa. Nimisuojaus suojaa perinteisin valmistusmenetelmin tuotettujen elintarvikkeiden nimeä väärinkäytöltä ja väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus takaa sen, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmät tunnetaan.

Laatu erottaa isoista toimijoista

Korialla leppähaloilla lämpiävä suuri savustussauna saa lämmetä jatkossakin. Palviliha Oy:n tehtaalla myynnistä ja tuotekehityksestä vastaava Ville Ruuda yhdessä 11 työntekijänsä kanssa huokaisi helpotuksesta, kun poikkeuslupaprojekti tuli päätökseen.

Yrityksen 1,8 miljoonan euron vuosittaisesta liikevaihdosta noin puolet tulee palvituotteista, joita valmistetaan toista tuhatta kiloa viikossa.

‒ Onneksi palvaus on saanut jatkua, sillä olemme tehneet perinnepalvia 70-luvulta lähtien. Ilman poikkeuslupaa lihojen valmistustapaa olisi pitänyt muuttaa merkittävästi. Kuljemme laatu edellä, joten jatkossa olisi ollut vaikea erottua isoista toimijoista. Meillä on vahva kuluttajakunta, joka arvostaa kunnollisesti savustettuja tuotteitamme.

Saunapalvin juhlat jatkuvat Elintarviketeollisuus-messuilla

Lihakeskusliitto ry juhlii saunapalvin pelastumista tulevilla messuilla.

Saunapalvi-aiheinen paneelikeskustelu käydään Elintarviketeollisuus-lavalla heti messujen avajaispäivänä ke 14.9. klo 14.–14.45.

Paneelikeskustelun jälkeen juhlitaan yhteistyön voimaa ja palkitaan saunapalvin pelastusoperaation sankarit klo 14.45–15. 

Toisena messupäivänä torstaina 15.9. klo 10.30–10.55 Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Hannuksela pitää keynote-puheenvuoron otsikolla Liha-, muovi- ja ruokahävikin ehkäisy.