Elintarviketeollisuus-messut

Tuotannon turvaaminen korona-aikana on tärkeintä

Uutinen  11.03.2022

Syyskuun puolivälissä järjestettävät Elintarviketeollisuus- ja Logistiikka-messut käynnistävät Tampereen Messut Oy:n ensi syksyn tapahtumat. Messuilla katsotaan tulevaa syksyä toiveikkaana.

– Me messuilla teemme lujasti jo tulevia tapahtumia. Yritykset ovat heräämässä kahden vuoden talviunilta. Elintarviketeollisuus-messut järjestettiin edellisen kerran neljä vuotta sitten, ja tapahtumaa on selvästi kaivattu ja odotettu, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Heli Lempinen.

14.–15. syyskuuta 2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävien messujen pääyhteistyökumppanina on Valio.

– Korona-aika on osoittanut, että vastuunoton ja yhteistyön kulttuuri, yksi Valion keskeisesti arvoista, ei ole vain juhlapuhetta. Arjen vastuullisuus on toteutunut äärettömän hyvin koko tuotantoketjussa, Valion viestintäpäällikkö Aino Laakso sanoo.

Priorisoinnilla varmistetaan, että tuotteita löytyy hyllystä

Helsingin pääkonttorilla ja 12 tehtaalla on tehty paljon erikoisjärjestelyitä, jotta tuotanto on pystytty korona-aikana turvaamaan.

– Jos Valiolla tulisi paljon sairauslomia pistemäisesti johonkin yksikköön, me pystyisimme järjestelemään tuotantoamme uudelleen. Onhan meillä useita tehtaita läpi valtakunnan, Laakso sanoo.

Valio valmistaa noin tuhatta tuotetta. Tuotannon priorisointi voisi näkyä niin, että yksittäisiä tuotteita jouduttaisiin väliaikaisesti karsimaan pois, mistä seuraisi vain pieni harmi kaupassa kävijälle.

– Meidän ykköstehtävämme on varmistaa, että kauppojen hyllyssä riittää tuotteita jatkossakin. Koko pandemian ajan toimitusvarmuutemme on ollut erittäin korkealla tasolla, Laakso sanoo.

Korona-aika on nostanut esiin kotimaisen tuotannon tärkeyden, sillä pandemian vuoksi maailmalla on ollut laajasti ongelmia erilaisten tuotteiden, komponenttien ja raaka-aineiden saatavuudessa.

– Elintarvikehuoltoa ei voi laskea sen varaan, että tuotteita voidaan tuoda ulkomailta. Asiat täytyy turvata paikallisesti. Kotimaisuus on meille kaikki kaikessa, Laakso sanoo.

Valio kuljettaa itse tuotteensa kauppoihin

Ei ihme, jos valtateillä näkee Valion rekka-autoja, sillä yhtiö kuljettaa itse tuotteensa kauppoihin. Suomen teitä pitkin kulkee satoja Valion rekka-autoja päivittäin. Jotkut niistä käyttävät polttoaineenaan nesteytettyä biokaasua. Valion tehtaissa ja maitotiloilla syntyy myös biokaasun valmistuksen raaka-ainetta, joten yhtiö on mukana kiertotaloudessa monelta kantilta.

Logistiikalla on tärkeä rooli, jotta maito pääsee tiloilta pöytiin asti. Yhtiön omistaa maidontuottaja-osuuskuntien kautta noin 4000 maitotilaa eri puolilta Suomea. Maitoautot kiertävät keräämässä näiden tilojen maitoja joka päivä, vuorokauden ympäri.

– Kuljettajat ovat aikamoisia työn sankareita. Monelle maitotilalle menevät jäiset ja kapeat tiet. Kaikki keinot pitää olla käytössä, jotta maito saadaan turvallisesti kuljetettua meijerille. Lehmät eivät lomaile, vaan lypsävät joka päivä – ja maito täytyy saada tuoreena meijeriin, Laakso muistuttaa.

Terveysturvallisuus on tärkeää myös maitotiloilla erityisesti korona-aikana, jotta koko ketju pellolta pöytää toimii kaikissa olosuhteissa.

Automaatiosta työhön vauhtia ja varmuutta

Tampereella syyskuussa järjestettävien Elintarviketeollisuus-messujen teemana on vastuullisuus. Valiolla on noin 3200 työntekijää Suomessa ja ulkomailla 800. Suurin osa henkilöstöstä työskentelee tuotannon parissa. Valion tehtailla osan työstä tekevät robotit. Ne esimerkiksi pakkaavat tuotteita ja keräävät niistä varastosta toimitettavaksi asiakkaille.

Myös Valiolla tuotannon automaatioaste on korkea, kun toimitaan erittäin korkeiden hygieniavaatimusten oloissa. Se tarkoittaa, ettei jogurttia, voita tai maitoa juurikaan näe, vaan ne sujahtavat pakkauksiinsa suojattuina putkia pitkin.

– Automaatiolla tehdään yksitoikkoisia ja raskaita töitä, joissa inhimillisten erehdysten määrä vähenee. Koko prosessia pystytään valvomaan tarkasti ja tehokkaasti valvomosta käsin. Ei automaatio kuitenkaan kaikkea korvaa, sillä esimerkiksi juustonvalmistusta seurataan aistinvaraisesti ja yhä tarvitaan lukuisia muitakin huippuosaajia, jotta Valion tuotteet pääsevät ilahduttamaan hyvän ruoan ystävien arkea ja juhlaa, Laakso kuvaa.

Elintarviketeollisuus- ja Logistiikka-messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 14.–15. syyskuuta 2022. Samalla rekisteröitymisellä pääset yhtä aikaa järjestettäville (13.–15.9.2022) Eurosafety- ja Työhyvinvointi-messuille.