Elintarviketeollisuus-messut

Kolumni: Valiolla pakkauskehitystä ajavat kiertotalousratkaisut sekä ympäristömyönteiset uusiutuvat materiaalit

Kolumni  10.08.2022

Oletko sinäkin joskus huokaillut roskakaapilla ratkaisemassa arjen pientä suurta kysymystä – mihin roska-astiaan mikäkin roska kuuluu? Ei se mitään – kierrätysviidakkoon meinaa välillä eksyä ammattilainenkin. Mutta miksi pakkauksia kannattaa kierrättää ja miten me Valiolla olemme siinä mukana?

Muovia tarvitaan – mahdollisimman vähän

Jos palataan ihan alkulähteille, pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta, sillä suurinta tuhlausta on, jos ruoka pilaantuu ja se heitetään pois. Muovi on ominaisuuksiltaan toistaiseksi paras raaka-aine elintarvikkeiden turvalliseen pakkaamiseen ja ruokahävikin ehkäisemiseen. Siksi sitä pyritään nyt käyttämään entistä ympäristöviisaammin ja tehokkaammin myös Valiolla. Olemme ohentaneet juustopakkauksia, pikareita, poistaneet muovisia kertakäyttölusikoita ja kansia, sekä alkaneet hyödyntää pakkauksissamme kierrätysmuovia.

Pitkään säilyvissä tuotteissa muovia ei vielä toistaiseksi voi jättää kokonaan pois, mutta pienilläkin teoilla on iso vaikutus, kun mittakaavamme on iso. Teemme tässä työtä kirjaimellisesti koko Valion voimin. Kesällä henkilökuntamme on päässyt testaamaan ja antamaan kommentteja esimerkiksi entistäkin ohuemmista juustosiivupakkauksista. Vieläkö se ajaa asiansa tuotteen säilyttäjänä ja suojaajana? Voisimmeko tehdä tällaisen muutoksen?

Kartonki on seuraava kuningas

Osalle tuotteistamme muovin korvaaminen kartongilla on jo mahdollista. Olemme siirtyneet kartonkikierrätykseen sopiviin pikareihin ensiksi Luonnonjogurtti+ tuotteissamme, ja laajennamme kartonkipikarien käyttöä muutamiin muihin tuoteryhmiin syksyllä. Kartonkipikari on aika lailla saman näköinen ja tuntuinen kuin muovinenkin. Siksi siellä roskakaapin äärellä kannattaa katsoa kipon kylkeä kahdesti ennen kuin pudottaa sen muoviroskikseen.

Harjakattoisissa tölkeissä käyttämämme kartonkipakkaus on korkkeineen päivineen kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistettu – on ollut jo vuodesta 2018 lähtien. Kartonkipakkaus on pakko vuorata ohuella muovikalvolla, jotta se pitää nestettä. Tämä kalvo on bioetanoli- eli kasvipohjaista, kuten korkkikin. Pienellä teolla on iso merkitys, kun mittakaava on suuri – se säästää Valiolla useita tuhansia tonneja hiilidioksidipäästöjä verrattuna fossiiliseen muoviin.

Onko kotikierrätys puuhastelua?

Välillä ihmiset miettivät, onko sillä mitään väliä, kierrätänkö minä pakkauksia kotona. Painokkaasti vastaten, on sillä!

Pakkausmateriaalin, kuten minkä tahansa materiaalin kohdalla pitää aina miettiä saatavuutta. Ja mistäpä teollisuus saisi kierrätysmateriaalia, jos ei kierrätystä tehdä? Kierrätysjärjestelmä toimii Suomessa tehokkaasti ja toisen roska on todellakin toisen aarre.

Valion pakkauskehitys ottaa ripeästi askelia eteenpäin. Katsomme kiinnostuneina kohti uusia mahdollisuuksia olla mukana kiertotaloudessa ja säästää kaikin keinoin neitseellisten sekä fossiilipohjaisten luonnonvarojen käyttöä.


Kirjoittaja on Valion Head of Packaging Development Juhana Pilkama.

Pilkaman asiantuntijapuheenvuoro Elintarviketeollisuus-messuilla ”Valion vastuulliset pakkaukset tänään ja huomenna” ke 14.9. klo 12–12.30